Virka av restgarner

Hej och välkommen till min "Lilla mamsi´s" sida!
Jag har hittat en ny hobby som är att virka små kakor, bakelser, dockor (amiguru), smörgåsar mm. Svårt att sluta när det finns så mycket gulligt att välja på. Och fort går det :-).
Det hela började med att jag var på ett föräldramöte på dagis och de undrade om det var någon som kunde tänka sig att virka lite figurer till deras sagor. Jag började söka på nätet och hittade massa söta figurer, kakor mm. En ny värld. Några mönster har jag tagit från länkar jag hitta på nätet (dessa finns upplagda på min sida) och andra mönster har jag skapat själv med det jag hittat på nätet och ur min fantasi.
Denna sida har jag lagt upp för att visa lite av vad jag gjort och för att inspirera och hjälpa andra.

Mina Favorit recept

  • Bröd
Ett jätte gott nyttigt bröd som är busenkelt att baka Bovete limpa. Degen behöver ej jäsa, bra att röra ihop ingredienserna och läggas det i en form och sedan sätta in den i ugnen
Jag har bakat detta bröd utan aprikoser och äpple och även provat att tillsätta valnötter som funkar jätte bra.




Havre bröd
½ pkt  à 50g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
1 dl linfrö
9-10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resen av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla ca 15 min. Tillsätt vetemjölet men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen ca 5 i maskin ca 10 min för hand. Strö lite vetemjöl och låt jäsa ca 1 tim. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Forma till runda eller ovala bröd. Lägg bröden på bakplåts pappersklädd plåt. Låt jäsa i ca 30 min. Skåra bröden med en vass kniv. Mjöla ev. ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 25 min. Lägg brödet på galler att kallna utan bakduk.




  • Kaka
Jätte god och lättlagad Kladdkaka
Morotskaka i långpanna
  • Knäckebröd
Här är receptet på ett glutenfritt knäckebröd som är jätte gott och nyttigt!.

Godaste och enklaste knäckebrödet
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
½ dl rapsolja (funkar även med olivolja)
2 dl kokande vatten
Övrigt: Flingsalt och ev kärnor och frön att toppa med.

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda alla ingredienser utom flingsalt. Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplatspapper ovanpå knäckesmeten och kavla ovanpå pappret så att smeten trycks ut till en tunn platta.
Tips! Viktigt att smeten är tunn annars smakar knäckebrödet ej gott. Om det behövs ta överflödet till en extra plåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar